Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rudberg, Kreuger och Olympiaden 1932

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rudberg, Kreuger och Olympiaden 1932

Varning: Detta är en tråkig artikel. Lätt uttröttbara personer bör söka sig en annan artikel att läsa. Även varning för sport!

Det är fyra år sedan boken ”Jubileums Bokfilmen” öppnades. Två artiklar skrevs under januari 2011, den ena i sökandet av spår efter fotbollslegenderna Nordahl från Hörnefors, och därefter en kronologisk bildsekvens med lite text om händelser mellan åren 1911 och 1961, de år boken uppmärksammar. Det obegripliga namnet ”Jubileums Bokfilmen” är en lustig historia, som en summering av 50 års nyheter varefter TV tar över rodret på 1960-talet. Nu återkom intresset för boken ånyo, med anledning av ett mail till Redaktionen från Folke Ljung.

Ivar Kreuger

Bild 1. Ivar Kreuger, bild ur ”Jubileums Bokfilmen” som beskrivs i denna artikel.

Vi tror att Folke bor långt söderut i Sverige, och Folke kommenterade en gammal artikel på Becken-Webben där Gunnar Rudbergs postorder och priskuranten från 1930 dyker upp. Folke, eller snarare hans fru är barnbarn till Gunnar Rudberg. Folkes fundering gav således upphov till en separat artikel för några dagar sedan på Becken-Webben.

Ivar Kreugers död 1932

Bild 2. Ivar Kreuger skjuter sig den 12:e mars 1932.

Folke berättade om Gunnar Rudbergs postorder och grossistfirma, av typen Åhlén & Holm, som tuttades på och gick upp i rök av Ivar Kreugers tändsticksimperium. Kreuger själv dök i sin grav 1932 – han sköt sig i förtvivlan i Paris den 12:e mars. Flertalet läsare känner nog till Ivar Kreuger och börskraschen på tidigt 1930-tal, men historien runt omkring är ganska anonym. Därför är det intressant att höra Folkes berättelse om konsekvenser av ekonomiskt haveri och lågkonjunktur, om hur Gunnar Rudberg skickar sitt sista paket och arvet efter honom går förlorat. Ett återkommande globalt problem att beakta även i modern tid – att ingenting är självklart.

Olympiaden i LA 1932

Bild 3. Olympiaden i Los Angeles 1932.

Om död och konkurs är ju tråkig läsning så här i mellandagarna inför nyåret 2015. Därför byter vi blad i boken till sommaren 1932 och Olympiaden i Los Angeles. Skribenten har nära total avsaknad av sportkunskap, men har däremot bott i LA. Vid flera tillfällen har man passerat Los Angeles Memorial Coliseum (OS-stadion) utmed No 110 Freeway söder om Downtown LA. Stadion byggdes inför OS 1932 och var även värd för OS 1984. En imponerande byggnad.

Olympiaden i LA 1932

Bild 4. Sveriges medaljörer i OS 1932, här som karikatyrer från ett tidningsklipp återgivet i boken ”Jubileums Bokfilmen”. Man noterar texten under bilden att "Vikingar vända åter från Västerled". Detta sätt att uttrycka sig återkommer ända in i nutid, om att "gräva guld i USA" och allt möjligt dylikt! Kanske har vi spårat källan i sportjournalisten som skrev orden år 1932.

Gunnar Rudberg kunde i sin bedrövelse över sitt postorderföretag glädja sig åt medaljerna i sommar-OS i Los Angeles, hela 23 st varav 9 guld. Med detta kom Sverige som tredje nation efter USA och Italien. I synnerhet noteras framgångar i brottning! Dessutom fick Sverige guldmedalj i ”miniatyrgevär”. Man får en idé om att detta motsvarar dagens ”salongsgevär” på 50 m bana.

Olympiaden i LA 1932

Bild 5. Några av Sveriges brottare i OS 1932, från vänster Carl Westergren, Johan Richthoff, Thure Sjöstedt och Rudolf Svensson

Så här var gulden fördelade:

  1. Ivar Johnsson, mellanvikt, fri brottning
  2. Johan Richthoff, tungvikt, fri brottning
  3. Erik Malmberg, lättvikt, grekisk-romersk brottning
  4. Ivar Johansson, weltervikt, grekisk-romersk brottning
  5. Rudolf Svensson, lätt tungvikt, grekisk-romersk brottning
  6. Carl Westergren, tungvikt, grekisk-romersk brottning
  7. J.G. Oxenstierna, modern femkamp
  8. Bertil Rönnmark, miniatyrskytte
  9. Tore Holm, ”Bissbi” segling 6m klassen

En annan framgång vid OS var nytt svensk rekord i tresteg med 15.32 meter, men ett hopp som blev slaget av en japan. Man läser följande ord (som inte känns riktigt gångbara idag):

"I andra finalomgången kom sensationen. Erik Svensson hade 14.77, men här kom Nambu med sitt jättehopp. Den lilla japanen studsade som en guttaperkaboll, och det var tydligt att det hoppet skulle bli dagens längsta. Det mättes också upp till 15.72, och därmed hade Nambu avlivat landsmannen Odas världsrekord på 15.58."

svenska Wikipedia kan man läsa att Erik Svenssons, även känd som ”Spänst”, svenska rekord från 4:e augusti 1932 i Los Angeles stod sig till 1948. Dagens svenska rekord verkar vara 17.79 m av Christian Olsson (Örgryte IS) från den 22:e augusti 2004 i OS Aten. Världsrekordet är visst 18.29 m av Jonathan Edwards från Storbritannien, taget vid VM i Göteborg den 7:e augusti 1995. Nu är det nog med sport på ett tag.  

Gunnar Engström, 2014-12-29

Bilderna som återges är över 70 år gamla från tryck, med hänvisning till copyright (1960:729:4)

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se